Kombinált pótlások (részleges kivehető pótlás):

 

Rengeteg ember küzd a részleges vagy teljes fogatlansággal és annak következményeivel. Így az elvesztett rágófunkcióval, mely sokszor már gyomorpanaszokat is okoz, valamint hangképzési zavarokkal, esztétikai problémával. Sőt sokszor még a horkolás előidézésében is szerepe van a foghiánynak.

 

Sokakat kiver a verejték, ha kivehető pótlásról hall, pusztán azért, mert őskori történetekből táplálkoznak és nem kellően informáltak a modern kor fogászati lehetőségeiről. Néhány ember az éjjeliszekrényen, vízben úszkáló fogsorral asszociál, helytelenül. Erre nemhogy nincs szükség, még káros is a pótlásra nézve! Mindössze a tisztítás idejére kell eltávolítani, majd mehet is vissza a helyére, a szájába!

 

Ön is a fenti csoportba tartozik?

 

Nem kell tovább szégyenkezve, száját takargatva beszélgetnie, vagy joghurton élnie, csak azért, mert már elveszítette jó néhány fogát!

 

Szeretnénk megismertetni és dióhéjban bemutatni a mai fejlett fogászati lehetőségeket. Ezeket a teljesség igénye nélkül tesszük, hisz minden eset más és más. Örömmel állunk személyesen is rendelkezésükre és ekkor már személyre szabottan tudjuk kiválasztani a többféle lehetőség közül az Önnek leginkább megfelelőt!

 

De lássuk, mi is az a kombinált fogpótlás?

 

Ha legalább egy saját fog maradt a szájában, akkor úgynevezett kombinált pótlást készíthetünk. Attól kombinált, hogy fix részt (el nem távolítható) és kivehető részt tartalmaz.

 

A fix rész értelemszerűen állandóan a szájban marad, ennek köszönhető a nagyon jó komfortérzet, hisz stabilizálja, rögzíti a kivehető részt.

 

A kivehető rész alaplemezből (nyálkahártya-csont alapzattal érintkező rész, az egész protézist egybe foglalja), műínyből (rózsaszín rész, mely az elsorvadt nyálkahártyát pótolja, és a fogakat hordozza), műfogakból és elhorgonyzási eszközökből (a pótlást stabilizálja az elmozdító erőkkel szemben) áll.

 

Az alaplemez lehet:

 • fém
 • műanyag

 

Az elhorgonyzási eszköz típusa alapján megkülönböztetjük az alábbi pótlásféleségeket:

  

1. kapcsos kivehető pótlás: A maradék fogakat fém öntött kapcsok veszik körül, ezeknek segítségével stabilizálva a kivehető részt. A saját fogakat szükség esetén koronával boríthatjuk (kapocstartó korona).

kapcsos-kiveheto-potlas-fogorvos-szeged-primadenta.jpg
kapcsos kivehető pótlás

 

Milyen esetekben alkalmazható?

 • akár már 1-2 fog hiánya esetén is szóba jöhet, de minden olyan esetben is, ahol hídkészítés lehetséges lenne (De szakmai vagy anyagi okokból ez a megoldás kedvezőbb)
 • nagyobb mértékű foghiányok esetében

 

Hogyan készül?

 

Többszöri megjelenést igényel.

 

Első alkalommal lenyomatokat veszünk.

 

Második alkalommal (többnyire) újabb lenyomatot veszünk egy precíziós lenyomatanyaggal egyéni kanál segítségével. Rögzítjük a harapást. Kiválasztjuk a fogszínt. Rögzítjük az Ön igényeit.

 

Harmadik alkalommal bepróbáljuk a próbafogsort. Ekkor még csak viaszba vannak a fogak felállítva, így igény szerint változtathatunk a fogak állásán, színén stb.

 

Negyedik alkalommal átadjuk az elkészült fogművet. Megtanítjuk a helyes használatra, tisztításra.

 

Szükség lehet ötödik alkalomra, mely során húzunk vagy lazítunk a kapcson vagy polírozunk a rózsaszín részből (nyomhatja, törheti az ínyt).

 

Milyen előnyei vannak?

 • sokszor megoldható a saját fog lecsiszolása nélkül is
 • anyagilag az egyik legkedvezőbb megoldás

 

Hátrányai:

 • sok esetben a kapocs látható, ez nem kedvező
 • nem nyújt olyan stabilitást, mint a csúsztatós vagy teleszkópos pótlás 

 

Alternatívái lehetnek:

 • bizonyos esetekben a híd
 • csúsztatós kivehető pótlás
 • teleszkópos kivehető pótlás
 • esetleg implantátumok

 

 

2. csúsztatós kivehető pótlás: A maradék frontfogakra készülő híd két oldalán 1-1 „sín” kerül elhelyezésre, mely mentén a kivehető rész a helyére „csúszik”. Ezek párhuzamossága miatt tökéletes stabilitást nyújt, mindemellett láthatatlan, hisz úgynevezett rejtett elhorgonyzású eszköz.

csusztatos-kiveheto-potlas-fogorvos-szeged-primadenta.jpg
csúsztatós kivehető pótlás

 

Milyen esetekben alkalmazható?

 • egy vagy kétoldali sorvégi hiány esetén (de legalább 3 frontfog megtartott – ezekre készül a híd, mely két oldalán a csúsztatót találjuk)

 

Hogyan készül?

 

Többszöri megjelenést igényel.

 

Első alkalommal lecsiszoljuk a hídhoz a meglévő fogakat. Lenyomatokat veszünk. Fogszínt választunk.

 

Második alkalommal rögzítjük a harapást. Bepróbáljuk a kombinált munka vázát.

 

Harmadik alkalommal bepróbáljuk a próbafogsort. Ekkor még csak viaszba vannak a fogak felállítva, így ha szükséges, korrigálhatjuk a harapást, fogak állását.

 

Negyedik alkalommal átadjuk az elkészült fogművet. Megtanítjuk a helyes használatra, tisztításra.

 

Szükség lehet ötödik alkalomra, mely során polírozunk a rózsaszín részből (nyomhatja, törheti az ínyt).

 

Lássuk az előnyeit!

 • a csúsztatók párhuzamossága miatt tökéletes stabilitást biztosít
 • tökéletes esztétika (Mivel az elhorgonyzási eszköz belül található, nem látható. Nem lehet észrevenni, hogy meddig tart a fix porcelán híd és hol kezdődik a műanyag kivehető.)
 • alaplemez mérete nagyban csökkenthető, ezáltal kényelmesebb, könnyebb megszokni is

 

Hátrányai:

 • a maradék fogak lecsiszolása szükséges
 • költségesebb megoldás, mint a kapcsos pótlás
 • a csúsztatóban pici műanyag betét található, amit 2-3 évente cserélni kell, mert elkopik (ez mindössze pár ezer forintos költség)

 

Alternatívái:

 • kapcsos pótlás
 • teleszkópos pótlás
 • implantátumok

 

 

3.teleszkópos kivehető pótlás: Minimum 1, maximum 3-4 maradék fogazat esetén lehetséges ez a pótlásféleség. A maradék fogakra koronákat (primer korona) készítünk, ezek pontos megfelelői pedig a kivehető részbe kerülnek (secunder korona). Mivel a primer és secunder fémkoronák egymásba tökéletesen illeszkednek (köztük súrlódás van), nagyon jó stabilitással számolhatunk. Ráadásul a kivehető rész szájba helyezését követően minden az Ön titka marad, hisz az egészből csak egy természetes hatású mosoly marad!

 

  teleszkopos-kiveheto-potlas-fogorvos-szeged-primadenta.jpg          teleszkopos2-kiveheto-potlas-fogorvos-szeged-primadenta.jpg
 teleszkópos kivehető pótlás - belső felszín        teleszkópos kivehető pótlás - kívülről

 

Milyen esetekben alkalmazható?

 • minimum 1, maximum 3-4 fog megléte szükséges

 

Hogyan készül?

 

Többszöri megjelenést igényel.

 

Első alkalommal lecsiszoljuk a primer koronákhoz a meglévő fogakat. Lenyomatokat veszünk. Fogszínt választunk. Megbeszéljük és feljegyezzük az Ön igényeit (fogak méretét, állását, színét tekintve).

 

Második alkalommal rögzítjük a harapást. Bepróbáljuk a kombinált munka vázát a koronákkal.

 

Harmadik alkalommal bepróbáljuk a próbafogsort. Ekkor még csak viaszba vannak a fogak felállítva, így ha szükséges, korrigálhatjuk a harapást, fogak állását, színét.

 

Negyedik alkalommal átadjuk az elkészült fogművet. Megtanítjuk a helyes használatra, tisztításra.

 

Szükség lehet ötödik alkalomra, mely során polírozunk a rózsaszín részből (nyomhatja, törheti az ínyt).

 

 

Előnyei:

 • stabil
 • esztétikus (teljesen úgy néz ki, mint egy teljes fogsor, a koronák rejtve maradnak)
 • korrigálható, pótolható, ha valamelyik fog később elvesztésre kerül, helyére új műanyag fog építhető be a pótlásba, nem kell vadonatújat készíteni  

 

Hátrányai:

 • alaplemez nagyobb kiterjesztésű, mint a csúsztatós pótlásnál (nehezebb lehet a megszokás)

 

 

 

4. stéges kivehető pótlás: Speciális esetekben, többnyire implantátummal kombinált pótlások esetében használható. A behelyezett implantátumokat merev sínszerűséggel (stég) köthetjük össze, melynek megfelelője a protézis belső felében található. Ezek tökéletesen illeszkednek egymásba, ez biztosítja a pótlás stabilitását.

 

 

 

 

Teljes fogsor (protézis):

 

Sokaknál eljön az a pillanat, amikor meg kell szabadulni az utolsó fogtól is az állcsontban. Visszafordíthatatlan fogágy betegség vagy súlyosan rongálódott, törött fog miatt. Az ok mindegy is, a tény maga okoz sokszor letargiát a páciensnek. Ez sokszor annak köszönhető, hogy rémtörténeteket hallanak a használhatatlan, „zsebben hordott” protézisekről, vagy az éjjeliszekrényen pohárban úszkáló fogsorról. A mai modern fogászati technikáknak köszönhetően ezek szerencsére már a múlté!

 

De lássuk, mitől is teljes a fogsor!

 

Abban az esetben, ha már egyetlen fog sem maradt az állcsontban, úgynevezett teljes fogsor (protézis) készítése lehet indokolt. Ez többnyire teljes mértékben műanyagból készül. Bár bizonyos esetekben lehetséges az alaplemezt úgynevezett aranyhálóval erősíteni, amely által komfortosabbá teszi a pótlást viselője számára.

teljes-fogsor-fogorvos-szeged-primadenta.jpg

teljes fogsorok

 

Milyen esetekben alkalmazható?

 • teljes fogatlan állcsont esetén

 

Hogyan készül?

 

Többszöri megjelenést igényel.

 

Első alkalommal lenyomatokat veszünk.

 

Második alkalommal újabb lenyomatot veszünk precíziós lenyomatanyaggal egyéni kanál segítségével. Rögzítjük a harapást. Kiválasztjuk a fogszínt. Rögzítjük az Ön igényeit. (Pl.: „kis fogakat szeretnék”)

 

Harmadik alkalommal bepróbáljuk a próbafogsort. Ekkor még csak viaszba vannak a fogak felállítva, így igény szerint változtathatunk a fogak állásán, színén stb.

 

Negyedik alkalommal átadjuk az elkészült fogművet. Megtanítjuk a helyes használatra, tisztításra.

 

A legtöbb esetben még szükséges minimum egy alkalom, mely során polírozunk a rózsaszín részből (nyomhatja, törheti az ínyt).

 

 

Milyen előnyei vannak?

 • esztétika (fogak színe, mérete, állása szabadon választható)
 • anyagilag az egyik legkedvezőbb megoldás
 • könnyű tisztítani

 

Hátrányai:

 • stabilitása a legtöbb esetben alatta marad a részleges kivehető pótlásoknak
 • az összes pótlásféleség közül ez foglalja el a legnagyobb helyet a szájban, nehezebb megszokni
 • meg kell tanulni vele újra enni, beszélni
 • műanyag lévén könnyen el tudnak benne szaporodni a szájban élő kórokozók, elsősorban gombák, melyek gyulladást okoznak, ezért speciális tisztítást is igényel
 • alábélelés válhat szükségessé néhány év múlva (Mivel a fogatlan állcsont folyamatosan sorvad – különösen gyorsan foghúzásokat követően – idővel a protézis veszít stabilitásából, mozogni kezd. Ilyenkor a belső felszínére az aktuális szituációnak megfelelően új műanyag réteget kell készíteni.)  

 

Alternatívái:

Csak implantátumok beültetésével nyílik lehetőség más típusú pótlások készítésére.

 

 

Az elkészült pótlásokat is félévente ellenőriztetni kell. Így felfedezhetjük, ha valahol túl „hosszú” és polírozni kell belőle, vagy éppenséggel „pótolni” kell a műanyagot, úgynevezett alábélelés szükséges.

 

De mi is az alábélelés?

 

Műanyag alaplemezű pótlások belső, állcsontgerinccel (ínnyel) érintkező felszínére új műanyag réteg felvitelét jelenti.

 

Miért szükséges? Mert ahogy az egész testünk változik, sorvad a pótlás alapjául szolgáló nyálkahártya-csont alapzat is. Pár év elteltével a protézis mozgóvá, instabillá válik, ez a legfőbb jele, hogy alá kell bélelni azt.

 

Hogyan történik? A legtökéletesebb megoldás, ha lenyomatot veszünk a pótlással és fogtechnikus készíti. De modern, jó minőségű anyagokkal a rendelőben is kiváló eredmények érhetőek el.

 

 

 

És lássuk, mennyibe is kerül mindez!

 

Árak:

Az árak tartalmazzák a fogtechnikai díjat is!

 

műanyag alaplemezes teljes fogsor/állcsont:                        120 000 Ft
részleges kivehető fogpótlás: az esetek sokszínűsége miatt egyedi árképzés
fogsor javítása/db:          10000 Ft
fogsor alábélelése/db: 15000 Ft

 

 

Amennyiben több képet szeretne látni a fent említett pótlásféleségekről, kérjük látogassa meg GALÉRIÁNKAT!