gyokerkezeles-fogorvos-szeged-primadenta.jpg

 

Hányszor hallottunk már hátborzongató történeteket „idegölésről”, kínkeservesen végigélt gyökérkezelési procedúrákról.

 

Talán Ön is tudja vagy sejti, hogy erre a kezelésre lenne szüksége, de pusztán félelme miatt nem megy fogorvoshoz?

Esetleg régóta tartó hajhullással, bőrproblémával, ízületi panaszokkal küzd, melynek hátterében elhalt, kezeletlen vagy éppenséggel nem megfelelően gyökérkezelt foga áll.

 

Ne hezitáljon tovább, jöjjön el hozzánk, hogy felderíthessük az okot és garantáltan fájdalommentesen orvosolhassuk!

 

 

Milyen esetekben szükséges?

  • gyulladt, fájdalmas fog (legtöbbször mély szuvasodás a kiváltó ok, de a fog törése is kiválthatja)
  • elhalt fog, gyakran már gyökércsúcs körüli gyulladással
  • ütés, trauma miatt elhalt fog
  • nem megfelelő régi gyökértömés cseréjeként 

 

 

Hogyan készül?

 

Röntgenfelvételt készítünk a kiindulási állapotról. Így információkat nyerünk a gyulladás mértékéről, a fog anatómiai adottságairól, várható gyökércsatornák számáról. (Általában frontfogak esetében 1, kisőrlőknél 1-2, nagyőrlőknél 3-4 csatornára számíthatunk.)

 

Gondos és fájdalommentes helyi érzéstelenítést alkalmazunk.

 

A szuvasságot a fog koronai részéből eltávolítjuk, kinyitjuk a fog „belső részét” (pulpaüreg, melyben a fogat ellátó erek, idegek találhatóak). Ez a trepanálás.

 

A csatornák felkeresése után azokat kézi és gépi gyökércsatorna-megmunkáló modern eszközökkel fájdalommentesen és gyorsan kitisztítjuk, megfelelő formájúra alakítjuk.

 

Tisztítás, szárítás után ideiglenes fertőtlenítő gyógyszeres töméssel vagy végleges gyökértöméssel hermetikusan lezárjuk a csatornákat. (Ez mindig az adott esettől, a gyulladás mértékétől függ, de általában minimum egyszeri ideiglenes tömés indokolt.)

 

A fog koronai részébe ideiglenes tömést helyezünk. (Meg kell várjuk, hogy a gyökértömés megkössön, ezért azonnal nem lehetséges a végső helyreállítás.)

 

Utolsó alkalommal a fog koronai részét állítjuk helyre többnyire esztétikus tömőanyaggal. (Idővel a gyökérkezelt fogak gyengévé, törékennyé válnak, ezért javasoljuk a fog koronával történő borítását, megelőzvén a gyakran előforduló töréseket. Ez sokszor oly mértékű tud lenni, hogy menthetetlenné válik a fog, márpedig ha hosszadalmas, kemény munkával sikerült megmenteni, nem szeretnénk elveszíteni egy szerencsétlenül bekövetkezett törés miatt.)

 

Mivel a siker egyik záloga, hogy ismerjük és végig pontosan betartsuk a korrekt gyökércsatorna hosszat, így menet közben többszöri röntgenfelvétel készítése indokolt. Ezt modern, kellemetlenséget nem okozó elektromos csatornahossz-meghatározó eszközzel is tudjuk helyettesíteni, így terhes kismamák gyökérkezelése is biztonságosan elvégezhető, röntgenbesugárzás veszélye nélkül!

 

Itt meg kell jegyezzük, hogy az általunk használt digitális röntgenberendezés által kibocsátott sugárzás mennyisége nagyon alacsony, ezért a gyökérkezelés során készített röntgenfelvételek nincsenek káros hatással az egészségre. Annak érdekében, hogy ezt a minimális sugárterhelést is lecsökkentsük, úgynevezett ólomköténnyel illetve gallérral védjük kedves pácienseinket.

 

 

Előnye-hátránya:

 

Ugye nem is olyan borzalmas ez a procedúra? A fájdalommentesség, gyorsaság és precizitás végig garantált, mégis többszöri kezeléssel érdemes számolni. Viszont a kitartás meghozza gyümölcsét, hisz akár örök életre meg lehet menteni az egyébként halálra ítélt fogat!

 

 

Alternatívája:

 

Csak a fog eltávolítása lehet a másik választási lehetőség. Ugyan ez pillanatnyilag egyszerűbb és olcsóbb megoldásnak látszik, de mindig érdemes előrelátóan gondolkodni!

 

A hiányzó fogat pótolni kell, hisz a szomszédjai elmozdulnak (próbálván betölteni a létrejött hiányt), miközben végeláthatatlan káros következményeket indítanak el.

 

És ne feledjük, pótolni egy elvesztett fogat mindig nagyobb idő-, energia- és pénz ráfordítást igényel, mint megmenteni egy sajátot!

 

 

Reméljük, rövid összefoglalónkkal sikerült rávilágítanunk a gyökérkezelés fontosságára és halaszthatatlanságára és hamarosan ingyenes, személyes konzultáció alkalmával nyílik lehetőségünk további kérdéseire megadni a választ!

 

 

 

Mennyibe kerül?

 

 Árak:

 

Trepanálás (fogbél megnyitása)/fog:                                     5000 Ft
Gyökércsatorna feltágítása/csatorna:   5000 Ft
Ideiglenes gyógyszeres tömés/fog/alkalom:   5000 Ft

Végleges gyökértömés: 

   1 csatornás fog esetén:                                                 15000 Ft
   2 csatornás fog esetén:                20000 Ft
   3 csatornás fog esetén: 25000 Ft
Régi gyökértömés eltávolítása/csatorna:                                 5000 Ft